Raku workshops

Raku stoken is van oorsprong een Japanse techniek. Het werd vooral toegepast op de theekommen die werden gebruikt bij de theeceremonie.

Er is in de loop der jaren in het westen wel het één en ander aan de techniek veranderd.

Het biscuit gebakken werkstuk wordt geglazuurd, in een hout of gasoven gezet waarin de temperatuur in rap tempo naar 1000 ℃ wordt gebracht. Wanneer het werk roodgloeiend uit de oven wordt gehaald en aan de buitenlucht wordt blootgesteld krijgt het een enorme temperatuurschok. Dit veroorzaakt de craquelé in het glazuur. Het werk wordt daarna in een zaagselton geplaatst, het zaagsel vliegt door de hitte van het keramiek in brand. Vervolgens gaat er een deksel op de rookton, zo wordt de zuurstof eraan onttrokken. Hierdoor doven de vlammen en onstaat er rook, dit trekt in de craquelé en in de scherf waar niet is geglazuurd. Op die manier krijgt het die mooie zwarte craquelé en zwarte vlakken. Rest alleen nog het werk schoon te schrobben en te genieten van het resultaat.

Raku-stoken 1 dagdeel

Het is de bedoeling dat je biscuit gestookt werk meebrengt. Geen draaiklei, enkel klei met chamotte! Niet meer dan twee stuks, max 25 cm hoog en 15 cm breed/doorsnee. Je glazuurt het werk met een of meerdere glazuren van jouw keuze die hier aanwezig zijn. Terwijl wij koffie, thee of iets anders nuttigen zal het werk in de oven gedroogd worden om daarna in de raku oven gestookt te  worden. Hierna zal het werk verplaatst worden naar de rookton. Het leukste komt daarna, schrobben en het resultaat bekijken.

 

Wil je alleen werk komen stoken dan kun je contact met mij opnemen om een afspraak te maken.

 

 

 

Kosten: € 55,00 

1 dagdeel, ongeveer 4 uur

Dit is inclusief:

glazuur en stoken

koffie of thee met wat lekkers

 

Min 4 personen, max in overleg

 

 

 

   

Raku-stoken weekend

Spreekt het bovenstaande je aan maar wil je meer tijd hebben en uitgebreider bezig zijn met de Raku stook óf wil je er gewoon even tussenuit en daarbij een leuke workshop volgen dan is het Raku weekend misschien iets voor jullie. Jullie maken in alle rust 1 of meerdere werkstukken van de extreem klei, glazuurt het en gaat het buiten stoken in de raku-oven. Hoe laat we wat doen gaat in overleg. Er is tijd om tussendoor even te relaxen of een wandeling te maken.

Dit alles vindt plaats in ons kleine paradijsje in Zuid Friesland

Je overnacht in één van onze eenvoudige gastenkamers of je kampeert op onze ieniminie camping met eigen kampeermiddel.

Er zijn 3 gastenkamers beschikbaar met elk 2 beddden, badkamer wordt gedeeld. En de camping heeft 6 plekken met een mooi sanitair en een schaapskooi met houtkachel voor als het slecht weer is.

 

 

 

 

 

 

 

Kosten:

€ 260,00 p.p bij gedeelde gastenkamer

€ 245,00  p.p. bij  kampeerplek voor 2

 

 

Dit is inclusief:  

Alle materialen en stookkosten

1 overnachting

1 ontbijt

2 keer lunch

1 diner

hapjes en drankjes

De maaltijden zijn vegatarisch, zoveel mogelijk biologisch en de zuivel Demeter.

 

Als  je kampeert kan er ook gekozen worden voor alleen de workshop, die bedraagt dan: €165,00 

Voor de kosten van de camping zie:

minicamping 'Onder de Es'